fbpx

Gemiddeld  bij 229 beoordelingen

Waarom, hoe en wat. Erwten eiwit

Erwten eiwit is het meest gebruikte veganistische alternatief voor whey eiwit. Deze hoogwaardige plantaardige eiwit is volledig vrij van lactose, tarwe, soja en gluten, waardoor het ook uitermate geschikt is voor mensen met een voedselallergie of  voedsel intolerantie.

Erwten bevatten van nature veel eiwitten, ongeveer 22 gram per 100 gram (gedroogd). De aminozuren van erwten eiwit worden langzamer verteerd, afgegeven en opgenomen door het lichaam dan die van whey eiwit, maar daarin tegen weer sneller dan de aminozuren uit caseïne. Dit heeft als voordeel dat je langdurig over alle benodigde bouwstoffen kan beschikken en zodoende optimaal kan herstellen .

Erwten eiwit wordt veel gebruikt door vegetariërs en veganisten maar daarnaast ook als alternatief voor whey eiwit door mensen met maagklachten. Het is namelijk goed verteerbaar en minder belastend voor het darmstelsel. Het geeft geen opgeblazen gevoel zoals sommigen ervaren met whey eiwitten.

Hoe wordt het gemaakt?

De gedroogde velderwten worden simpel gezegd gemalen tot poeder. En net zoals je het eiwit en caseïne-eiwit in melk kan concentreren en onttrekken, kan je dat dus ook doen met de eiwitten in erwten. 

Biologische waarde

De biologische waarde is de verhouding tussen de hoeveelheid proteïne in voedsel ten opzichte van die in het menselijk lichaam. Een hoge biologische waarde betekent dat er relatief veel essentiële aminozuren aanwezig zijn.

Over het algemeen hebben dierlijke eiwitten een hogere biologische waarde dan plantaardige eiwitten. De biologische waarde van plantaardige eiwitten kunnen verhoogd worden door elkaar aan te vullen. Graan heeft een laag lysine– en een hoog methionine gehalte, terwijl peulvruchten een hoog lysine- en een laag methionine gehalte hebben.

Je hebt 20 aminozuren nodig. Elf hiervan worden door het lichaam zelf aangemaakt en de andere negen aminozuren zal je uit voedsel moeten halen. Deze negen aminozuren worden essentiële aminozuren genoemd

Erwten eiwit bevat wel alle negen essentiële aminozuren, maar is officieel geen volwaardig eiwit omdat het niet over voldoende methionine en cysteïne beschikt.

 Door voedingsmiddelen met een tekort aan een bepaald aminozuur te combineren met een voedingsmiddel dat juist van deze aminozuren een relatief overschot heeft, kun je het volwaardig maken.

Voor een compleet volwaardig aminozuurprofiel dien je verschillende plantaardige eiwitten te combineren.

Onze Greenpowders protein shake bestaat uit een combinatie van de beste plantaardige eiwitbronnen die samen alle essentiële aminozuren bevatten. Ideaal om het naast een gezond plantaardig dieet als supplement te nemen. Zo voorzie je jouw lichaam van alle eiwitten, die nodig zijn voor optimale spiergroei en herstel van het lichaam!

Delen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Blijf op de hoogte

Mis nooit exclusieve kortingsacties, heerlijke recepten en meer zodra je je aanmeld voor de Greenpowders update. Ontvang nu tijdelijk 10% korting op je eerste bestelling.

We zullen je gegevens nooit delen en je kunt je altijd weer afmelden.

Gerelateerde posts

Smoothies

Popeye’s Coffee

Wist je dat Popeye ook een enorme fan is van onze koffie smaak? Hij drinkt zijn koffie dan ook het liefst met een portie Coffee

Lees meer »
Smoothies

Hulk Smash Smoothie

The Hulk’s favoriete smoothie zit boordevol gezonde ingrediënten. Uitermate geschikt voor wanneer je de wereld moet redden en toch nog even snel je vitamientjes en

Lees meer »
Recepten

Vegan Linzen Dahl

Deze overheerijke linzen stoofpot is ook lekker met kikkererwten inplaats van linzen. Het wordt meestal met naanbrood gegeten maar is met rijst ook super! Ingrediënten

Lees meer »
Inspiratie

Greenpowders trots sponsor u-track atleten

Een groep van 12 atleten in Utrecht wordt klaargestoomd en voorbereid op een professionele carrière in de atletiek. Samen met partners helpen we ze met voedingsadviezen en producten om hun doelstellingen op een gezonde en verantwoorde manier waar te maken.

Lees meer »

Bedankt!

Hierbij jouw kortingscode voor 10% korting:

YES-VE-GAN-10

We sturen je ook nog een bevestiging met daarin de kortingscode en een gratis smoothie ebook.

Meld je aan voor korting

Ontvang 10% korting en smoothie ebook

Je ontvangt direct je kortingscode en we delen graag onze liefde voor heerlijke smoothies met je.

Winkelmand
Je winkelmand is leeg.

Het lijkt erop dat je nog geen keuze hebt gemaakt