fbpx

Gemiddeld  bij 229 beoordelingen

Waarom je elke dag broccoli zou moeten eten

Deze groene nutritionele krachtpatser staat bekend als de koning onder de groentes. En dat is niet voor niets. Deze superfood is niet alleen erg lekker, maar ook nog eens buitengewoon gezond. Eén van de grootste voordelen van broccoli is het hoge gehalte aan voedingsstoffen. Broccoli bevat namelijk een breed scala aan vitamines, mineralen, vezels en andere antioxidanten die vele voordelen met zich mee brengen.

Het verhoogt het immuunsysteem, verbetert de spijsvertering, verlaagt het cholesterolgehalte en het ontgift het lichaam waardoor opname van vitamine en mineralen wordt gestimuleerd, elimineert ontstekingen en het verlaagt de bloeddruk.

Broccoli bulkt van de vitamine K, vitamine C, chroom en folaat en is een zeer goede bron van voedingsvezels, pantotheenzuur, vitamine B6, vitamine E, mangaan, fosfor, choline, vitamine B1, vitamine A (in de vorm van carotenoïden), kalium en koper. Tevens bevat het ook vitamine B1, magnesium, omega-3-vetzuren, eiwitten, zink, calcium, ijzer, niacine en selenium.

Vezels

Bij een gezond dieet hoort vezelrijke voeding, dit helpt de stoelgang. Laat broccoli nou is bomvol vezels te zitten. Door flink wat broccoli bij je maaltijden te eten voel je je langdurig verzadigd. De reden hiervoor is dat broccoli de spijvertering vertraagd. Tevens zorgt een vezelrijk dieet ook nog voor een vermindering op het risico op hart- en vaatziekten. De vezels in broccoli laten het cholesterol makkelijker ons lichaam verlaten. Dit komt doordat de vezels zich binden met de galzuren in het spijsverteringskanaal. Dit proces versoepelt het uitscheiden van cholesterol.

Calcium

Broccoli mag zeker niet ontbreken op je boodschappenlijst als je sterke stevige botten wilt hebben. Vergeet alle propaganda die de zuivelindustrie je ooit heeft geleerd. Broccoli is the real deal. Elke 100 gram broccoli bevat namelijk 105 mg calcium. Dit is net zoveel als in koeienmelk. 

Vitamine K

Vitamine K is een vitamine die tot de groep van vetoplosbare vitamines hoort, net als vitamines A, D en E. Het zorgt onder andere voor een normale bloedstolling,  het vastzetten van calcium en voor sterke botten en gezonde bloedvaten.

De aanbevolen hoeveelheid vitamine K voor volwassenen vanaf 18 jaar is 70 microgram per dag. Broccoli bevat maar liefst 156 microgram per 100 gram. Dit is maar liefst 140% van de dagelijkse behoefte vitamine K. Van alle groenten bevatten alleen spinazie en boerenkool meer vitamine K dan broccoli.

Vitamine C

Broccoli bevat een zeer grote hoeveelheden vitamine C. Dat is zelfs veel meer dan in sinaasappels. 200 gram broccoli bevat maar liefst 94 mg vitamine C. Dit is 125% van de dagelijkse behoefte. Vitamine C heeft een functie als antioxidant in het lichaam en is nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer, het in stand houden van de weerstand en het helpt ook bij het herstel van het lichaam na een zware training.

Ontstekingsremmend

Broccoli behoort tot de brassica familie. Het is nauw verwant aan kool, spruitjes, boerenkool en bloemkool (alle eetbare planten die gezamenlijk worden aangeduid als kruisbloemige groenten). Deze groentesoort met immuun bevorderende eigenschappen bevat sulforafaan. Dit is een antioxidant die vele voordelen voor je gezondheid bevat. Het werkt namelijk ontstekingsremmend en het helpt cardiovasculaire ziekten bestrijden.

Zoals je nu hebt kunnen lezen is het wel duidelijk dat broccoli een zeer voedingsrijke plant is die de gezondheid op vele manieren kan verbeteren. Broccoli is slechts één van de vele gezonde groenten die kunnen bijdragen aan een goed en gezond lichaam. Hou hier rekening mee. Variatie is de key.

Bereiden

Broccoli kun je het best niet té lang koken. Als  je broccoli te lang kookt verdwijnen de voedingsstoffen zoals Vitamine C. Gekookte broccoli bevat ook nog eens een 40% van de voordelen van rauwe groente

Hoe je broccoli precies eet maakt ook nog uit. Als je namelijk broccoli te lang kookt verdwijnen de voedingsstoffen als vitamine C. De beste manier om het te bereiden is om het kort (ong 5 min) te wokken, stomen of om het rauw te eten. 

Wist je dat je een heerlijke smoothie kan maken met plantaardige melk, Greenpowders shake en wat broccoli roosjes?

Dus de volgende keer dat je een smoothie gaat maken. Zorg dat je broccoli in huis hebt en ga voor die super healthy groene smoothie! 

Delen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Blijf op de hoogte

Mis nooit exclusieve kortingsacties, heerlijke recepten en meer zodra je je aanmeld voor de Greenpowders update. Ontvang nu tijdelijk 10% korting op je eerste bestelling.

We zullen je gegevens nooit delen en je kunt je altijd weer afmelden.

Gerelateerde posts

Smoothies

Popeye’s Coffee

Wist je dat Popeye ook een enorme fan is van onze koffie smaak? Hij drinkt zijn koffie dan ook het liefst met een portie Coffee

Lees meer »
Smoothies

Hulk Smash Smoothie

The Hulk’s favoriete smoothie zit boordevol gezonde ingrediënten. Uitermate geschikt voor wanneer je de wereld moet redden en toch nog even snel je vitamientjes en

Lees meer »
Recepten

Vegan Linzen Dahl

Deze overheerijke linzen stoofpot is ook lekker met kikkererwten inplaats van linzen. Het wordt meestal met naanbrood gegeten maar is met rijst ook super! Ingrediënten

Lees meer »
Inspiratie

Greenpowders trots sponsor u-track atleten

Een groep van 12 atleten in Utrecht wordt klaargestoomd en voorbereid op een professionele carrière in de atletiek. Samen met partners helpen we ze met voedingsadviezen en producten om hun doelstellingen op een gezonde en verantwoorde manier waar te maken.

Lees meer »

Bedankt!

Hierbij jouw kortingscode voor 10% korting:

YES-VE-GAN-10

We sturen je ook nog een bevestiging met daarin de kortingscode en een gratis smoothie ebook.

Meld je aan voor korting

Ontvang 10% korting en smoothie ebook

Je ontvangt direct je kortingscode en we delen graag onze liefde voor heerlijke smoothies met je.

Winkelmand
Je winkelmand is leeg.

Het lijkt erop dat je nog geen keuze hebt gemaakt