Vandaag wil ik graag mijn favoriete tempeh recept met jullie delen!
Na vele pogingen het ultieme tempeh gerecht te maken ben ik er nu eindelijk achter wat de juiste verhoudingen zijn qua ingrediënten in de marinade, wat de juiste formaat van de plakken tempeh moet zijn en wat je er het beste bij kunt eten!
Tempeh wordt net zoals zijn broeder tofu gemaakt van sojabonen. Het verschil met tofu is dat tempeh wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Dit proces zorgt voor een verhoogt vitaminegehalte. Als je kijkt naar de voedingswaarden van tempeh dan bevat het naast veel vitaminen en mineralen zoals vitamine B2, ijzer, calcium, magnesium en selenium ook nog eens veel eiwit!
Per 100 gram bevat het zo een 12 tot en met 16 gram eiwit!
Benodigdheden voor de tempeh:
- kokosolie 30 ml
- blok tempeh (200 gr) 2 personen.
- stukje gember
- teentje knoflook
- 2 bos uitjes
- 1/2 theelepel sereh of 2 citroenbladeren
- 6 eetlepels ketjap
- 2 a 3 eetlepels chilli saus
- 1 eetlepel pindakaas
- stukje chilli peper
- snufje zout
- snufje peper
Snij de Tempeh in stukken van een 1/2 tot 1 cm dik. Voeg de helft van de olie toe aan een koekenpan en bak de stukken Tempeh totdat ze aan beide kanten goudbruin en lekker krokant zijn. Zodra je alle Tempeh gebakken hebt leg je dit op een bord voor later.
Nu voeg je de rest van de olie toe aan je koekenpan. Zodra je olie goed warm is voeg je de fijngesneden knoflook, gember, lente ui, chilli-peper en je halve theelepel sereh (of citroenblaadjes) toe aan de olie en fruit je dit een paar minuten op laag tot gemiddeld vuur. Voeg nu de ketjap, chilli-saus, pindakaas, zout en peper toe en roer dit op laag vuur een paar keer goed door totdat het een glad geheel wordt.
Zodra het sausje begint te borrelen voeg je de stukken gebakken Tempeh toe aan het sausje en laat je dit lekker een paar minuten op laag vuur intrekken. Draai zo nu en dan de stukken tempeh om zodat je sticky sauce aan beide kanten van je stukken Tempeh intrekt.
Ter suggestie zou je wat gebakken seasamzaadjes er overheen kunnen strooien.
Je kan je Sticky Tempeh serveren met witte rijst en een mix van heerlijke gebakken groenten zoals Broccoli, Paksoi, Champignons en sugarsnaps. Iets zoetigs zoals stukjes mango is ook heel lekker!
Enjoy!