fbpx

Gemiddeld  bij 229 beoordelingen

Vegan for the Planet

Er zijn verschillende redenen om plantaardig te eten. Veel mensen worden in de eerste plaats Vegan omdat ze niet meer verantwoordelijk willen zijn voor alle wreedheden die we de dieren aandoen. Een groot aantal mensen doen het voor hun gezondheid, en je hebt een steeds groter groeiende groep mensen die er bewust voor kiest om geen dierlijke producten te eten omdat het duurzamer is voor onze planeet.

Maar waarom heeft het eten van dierlijke productie nou zo een enorme impact op het milieu?

We zijn met veel mensen op de aarde en naar schattig zal de wereldbevolking tegen het jaar 2050 een aantal bereiken van 9 miljard mensen die allemaal gevoed moeten worden. De aarde ondervindt nu al grote problemen. Voor onze voedselvoorzieningen worden hele regenwouden op grote schaal gekapt, de oceanen raken vervuilt en dan heb je nog de veeteelt die voor een groot gedeelte (14,5%) verantwoordelijk is voor de broeikasgassen die zorgen voor de opwarming van de aarde.

In vergelijking met het wereldwijde vliegverkeer dat voor 2 à 3% zorgt voor alle broeikasgassen heeft stoppen met dierlijke producten een veel groter effect dan minder vaak op vakantie gaan of de fiets te pakken in plaats van de auto.

Een grote groep, van 58 wetenschappers en klimaatexperts van onder meer de Harvard Universiteit waarschuwen de regeringsleiders in een brief dat de groei van veeteelt niet verder mag groeien en zelfs moet reduceren willen we de opwarming van de aarde beperken.

De opwarming van de aarde is namelijk niet meer te stoppen. De aarde zal opwarmen door de hoeveelheid broeikasgas die al uitgestoten is. Hoeveel de aarde zal opwarmen hangt af van welke maatregelen er genomen worden. Doen we niks dan zal het in het jaar 2100 zo een 2,6 tot 4,8 graden warmer zijn dan het jaar 2000 met enorme gevolgen als bijvoorbeeld een stijgende zeespiegel, steeds extremere weersomstandigheden (droogte, stormen hittegolven) als resultaat.

Je kan het klimaat dus helpen door te stoppen met dierlijke producten te consumeren. Door twee dagen in de week geen vlees of vis te eten bespaar je al gauw zo een 130 kilo CO2 uitstoot op jaarbasis. Een vegetariër bespaart 460 kilo CO2 en als je alle dierlijke consumptie schrapt dan zorg je voor zo een 850 kilo CO2 besparing.

Ik snap dat het voor sommige mensen moeilijk is om te stoppen of zelfs te minderen. We zijn opgegroeid met allerlei misleidende ideeën dat dieren er voor ons zijn. Koeien horen melk te geven, kippen leggen eieren voor ons en we horen nou eenmaal vlees te eten omdat we de voedingsstoffen nodig hebben. Met als gevolg dat er elke twee seconden een stuk bos zo groot als een voetbalveld tegen de vlakte gaat. Om het hout te gebruiken voor de bouw, meubels of papier, maar vooral ook om op het vrijgekomen land koeien te laten grazen of landbouwgewassen te verbouwen.

Greenpeace:

De Amazone, het grootste regenwoud ter wereld, wordt vooral bedreigd door de agrarische sector. Vele duizenden vierkante kilometers bos gaan jaarlijks tegen de vlakte om plaats te maken voor grazende runderen en akkers om soja te verbouwen. Het merendeel van het vlees en de soja wordt geëxporteerd. Nederland is na China de grootste importeur van soja. Als sojameel komt dat bijna allemaal terecht in de voederbakken van onze varkens, kippen en koeien.

Het is duidelijk dat er iets moet veranderen, en het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Sterker nog, met slechts een paar kleine eetveranderingen kunnen we een enorme impact maken. Een wereldwijde verschuiving naar een meer plantaardig dieet zal er voor zorgen dat onze toekomstige generaties kunnen genieten van  een schonere, groenere planeet zonder dierenleed.

https://www.evmi.nl/nieuws/wetenschappers-veeteelt-moet-afnemen-om-klimaatdoelen-te-halen

https://www.thelancet.com/journals/lanplh/article/PIIS2542-5196(19)30245-1/fulltext

https://www.enjoytheveganmovement.nl/blog/waarom-veganisme-het-klimaat-kan-redden/

https://www.milieucentraal.nl/klimaat-en-aarde/klimaatverandering/wat-is-het-broeikaseffect/

https://www.greenpeace.org/nl/bossen/bedreigingen-voor-onze-bossen/

https://www.milieucentraal.nl/klimaat-en-aarde/klimaatverandering/

https://www.milieucentraal.nl/klimaat-en-aarde/klimaatklappers/bewust-eten/


Delen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Blijf op de hoogte

Mis nooit exclusieve kortingsacties, heerlijke recepten en meer zodra je je aanmeld voor de Greenpowders update. Ontvang nu tijdelijk 10% korting op je eerste bestelling.

We zullen je gegevens nooit delen en je kunt je altijd weer afmelden.

Gerelateerde posts

Smoothies

Popeye’s Coffee

Wist je dat Popeye ook een enorme fan is van onze koffie smaak? Hij drinkt zijn koffie dan ook het liefst met een portie Coffee

Lees meer »
Smoothies

Hulk Smash Smoothie

The Hulk’s favoriete smoothie zit boordevol gezonde ingrediënten. Uitermate geschikt voor wanneer je de wereld moet redden en toch nog even snel je vitamientjes en

Lees meer »
Recepten

Vegan Linzen Dahl

Deze overheerijke linzen stoofpot is ook lekker met kikkererwten inplaats van linzen. Het wordt meestal met naanbrood gegeten maar is met rijst ook super! Ingrediënten

Lees meer »
Inspiratie

Greenpowders trots sponsor u-track atleten

Een groep van 12 atleten in Utrecht wordt klaargestoomd en voorbereid op een professionele carrière in de atletiek. Samen met partners helpen we ze met voedingsadviezen en producten om hun doelstellingen op een gezonde en verantwoorde manier waar te maken.

Lees meer »

Bedankt!

Hierbij jouw kortingscode voor 10% korting:

YES-VE-GAN-10

We sturen je ook nog een bevestiging met daarin de kortingscode en een gratis smoothie ebook.

Meld je aan voor korting

Ontvang 10% korting en smoothie ebook

Je ontvangt direct je kortingscode en we delen graag onze liefde voor heerlijke smoothies met je.

Winkelmand
Je winkelmand is leeg.

Het lijkt erop dat je nog geen keuze hebt gemaakt