Superfoods, wat houdt dat nou precies in?
Hoewel er geen exacte definitie is worden Superfoods meestal gezien als voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen en bio actieve stoffen bevatten zoals vitamines, mineralen en antioxidanten die positieve eigenschappen hebben en zo de gezondheid en ziekte preventie bevorderen.
Omdat er geen officiële definitie is en het niet wettelijk is bepaald mag deze stempel door iedereen gebruikt worden en dat kan weer voor verwarring zorgen.
Voorbeelden van producten die je onder deze term veel ziet voorkomen in supermarkten zijn o.a chiazaad, tarwegras, gojibessen, kokosvet, zeewier en bijv hennepzaad.
Natuurlijk bevatten deze Superfoods wel degelijk gezonde voedingsstoffen en antioxidanten maa niet perse meer dan de ‘’gewone’’ fruit en groentesoorten die deze stempel niet dragen. De term Superfoods wordt vooral commercieel gebruikt (misbruikt), Het woord Superfood betekent business en verkoopt.
Wees dus goed op je hoede voor bepaalde producten waarbij marketingtactiek wordt ingezet om het te laten lijken dat het veel gezonder is dan andere producten.
Het geven van het etiket Superfood aan bepaalde fruit- of groentesoorten wekt de indruk dat het eten van deze soorten gezonder is dan het eten van andere soorten. Dit kan ertoe leiden dat mensen de voedingsmiddelen die niet als ‘superfood’ worden beschouwd negeren.
Variatie is uiteindelijk de beste manier om alle belangrijke voedingsstoffen uit groente en fruit binnen te krijgen.
5 superfoods die eigenlijk niet zo super zijn:
MELK
Melk was het oorspronkelijke ‘superfood’, waarvan werd beweerd dat het rijk is aan calcium en essentieel is voor sterke botten en gezonde tanden. In de afgelopen jaren hebben verschillende onderzoeken echter de negatieve kant van zuivel naar voren gebracht,
Een studie van de Harvard TH Chan School of Public Health zegt ook dat een hoge inname van zuivel het risico op prostaatkanker en mogelijk eierstokkanker kan verhogen.
Het is dus geen wonder dat sommige mensen nu pleiten voor een overstap van zuivel naar gezondere alternatieven zoals plantaardige melk.
KOKOS OLIE
Kokosolie wordt geprezen om allerlei gezondheidsvoordelen te hebben vanwege verzadigde vetzuren met middellange ketens. Veel voorkomende claims zijn bescherming tegen de ziekte van Alzheimer en hart- en vaatziekten.
Hoewel kokos olie populair is, maakt het zijn hype niet waar. Er is onvoldoende bewijs om claims met betrekking tot bescherming tegen hart en vaatziekten en de ziekte van Alzheimer te ondersteunen.
GOJI BESSEN
Als we de hype mogen geloven, bevatten gojibessen de meeste antioxidanten van alle fruitsoorten ter wereld. De gezonde aspecten van gojibessen zorgen voor een eeuwige jeugd en beschermen je tegen diabetes. Dit is natuurlijk onzin en in werkelijkheid bevatten deze besjes niet meer gezonde voedingstoffen als minder exotische groente- en fruitsoorten
In werkelijkheid zijn de antioxiderende eigenschappen van goji bessen niet beter dan bijv artisjokken of cacao. Ze bevatten inderdaad veel vitamine C, maar niet meer dan boerenkool of een citrusvrucht. Als je dan kijkt hoeveel je betaald voor 100 gram gojibessen zijn er veel betere en goedkopere opties te vinden in de supermarkt.
TARWEGRAS
Tarwegras in poedervorm wat je kunt mengen met water of kan toevoegen aan je smoothie. Op het internet is van alles te vinden over de gezondheidsvoordelen. Zo zou het ontstekingen en veroudering tegen gaan door de antioxidanten die het bevat. Het zou zelfs positieve werkingen hebben die overgewicht kunnen controleren. Maar als we tarwegras gaan vergelijken met broccoli dan komt naar voren dat tarwegras net iets meer vitamine A bevat dan de broccoli.
Broccoli scoort daar in tegen een stuk hoger op vitamine C, eiwit en ijzer. Qua vitamine gehalte kan tarwegras dus niet op tegen een dagelijkse portie verse groente zoals broccoli. Alle de mogelijke gezondheidsvoordelen van tarwegras vallen ook met verse groenten te bereiken. En kost daar in tegen een stuk minder!
ACAI-BESSEN
De Açai bes is afkomstig uit de regenwouden in Midden- en Zuid-Amerika. Het lijkt op een donkere druif en smaakt als een zure bes met een vleugje chocolade. Het is bevroren, in poedervorm of in pilvorm te vinden en is vanwege allerlei gezondheidsclaims een populair ingrediënt geworden in smoothie-bowls en shakes.
Açai bevat o.a antioxidanten, aminozuren, vezels en flavonoïden die allemaal goed zouden moeten zijn om o.a gewichtsverlies, hartaandoeningen, en een hoog cholesterol tegen te gaan. Geen wonder dat deze bessen worden aangewezen tot werelds gezondste bessen.
Ondanks deze beweringen is er wetenschappelijk geen sluitend bewijs gevonden dat Açai bessen in vergelijking met normale bosbessen veel gezonder zijn en meer voordelen hebben die de gezondheid zouden moeten steunen.
Blauwe bessen en açaibessen delen dan ook vergelijkbare antioxiderende eigenschappen waardoor je je kunt afvragen of het je geld waard is om de veel duurdere als superfood gelabelde açaibessen te kopen.